Det rigtige sengebord

Sengebord fra Gloria Mundicare

Når man bliver ældre eller er sengeliggende i længere tid, er det ekstra vigtigt at have det rigtige sengebord. Et godt tilpasset sengebord kan nemlig gøre en stor forskel for komfort, sikkerhed og selvstændighed. For det første skal sengebordet være i den rigtige højde. For ældre og svækkede skal overfladen være i samme højde som sengen, så man let kan nå tingene. Højden skal kunne justeres, så den passer til den enkelte. Er bordet for lavt, belaster det ryg og skuldre at række ned. Er det for højt, skal man strække sig opad, hvilket kan være anstrengende. Særlige sengeborde til ældre er derfor en vigtig investering.

Solidt og stabilt

Sengebordet bør også have en solid overflade, så tallerkener, glas og andre ting ikke skubbes ud over kanten. Materialet bør være nemt at holde rent. Hjørner og kanter bør være afrundede for at undgå at støde ind i dem.

Stabilitet er vigtigt, så bordet ikke vælter, hvis man læner sig op ad det. Det opnås med et bord med et korrekt tyngdepunkt samt hjul, der kan låses. Er sengebordet formet som en hylde eller er tyngdepunktet placeret meget højt, er der risiko for, at det vælter.

Plads og nærhed

Plads til opbevaring er praktisk i form af hylder og skuffer. Hylderne bør have en kant foran, så ting ikke falder af, hvis bordet bevæges. Skufferne skal kunne trækkes helt ud, så man kan nå bunden – eller endnu bedre: Kunne åbnes fra begge sider. For sengeliggende er det ekstra vigtigt, at sengebordet kan komme helt tæt på sengen. Det gør det lettere selv at nå tingene, hvis man har begrænset bevægelighed. Nogle modeller kan også køres hen over sengen, så de fungerer som et mini-bord, når de er trukket ind over.

Sengeliggende har god gavn af et sengebord med hjul, så det kan flyttes. Men sørg for at bremse hjulene, når bordet ikke skal flyttes. Det kan være farligt, hvis det utilsigtet triller væk, når man rækker ud efter noget. Hvis man flytter rundt i lejligheden med rollator, kan et mobilt sengebord let tages med. Det gælder også, hvis der er tale om en plejeseng, som den liggende ønsker flyttet.

Udseendet betyder en hel del

Udover de praktiske funktioner bidrager sengebordet også til at skabe hygge og hjemlig stemning, når det har et udseende, man kan lide. Det fungerer som natbord med plads til f.eks. vand, bog og læselampe. Og så er det rart at have sine personlige ting inden for rækkevidde.

For både ældre og sengeliggende handler det om at bevare så meget selvstændighed som muligt. Det rigtige sengebord er med til at skabe tryghed, når alles er inden for rækkevidde, og man selv kan betjene det. Det forbedrer livskvaliteten, når hverdagen fungerer uden unødig anstrengelse.

Scroll to Top