Stress fører til psykisk lidelse

Hvert år bliver mere end 17000 mennesker her i landet diagnosticeret med en psykisk lidelse. Mange af disse patienter har udviklet deres lidelse, fordi de har haft stress. De har ikke fået konstateret stress, eller også har de simpelthen valgt at ignorere symptomerne på stress. 17000 mennesker er mange mennesker. Det handler om 17000 familier, som er påvirket af en pårørendes lidelse. Måske kunne mange af disse familier have et bedre liv i dag, hvis der blev gjort noget ved den lidendes stress i tide?

Effektiv behandling af stress

Det er blot en tanke. Men god stressbehandling kan altså tage noget af presset fra psykologerne og psykoterapeuterne. Og de er pressede lige nu. Vi hører jo hele tiden, at der er mangel på uddannede behandlere. Og ja, det kan du da også bekræfte. Du har nemlig været en af de heldige, som er blevet optaget på en stresscoach uddannelse. Der var godt nok rift om pladserne på uddannelsen. Men som sagt: Du var en af dem, der slap ind. Og du glæder dig til at blive meget mere aktivt involveret i stresscoaching.

Det er en proces. Uddannelsen. Du lærer gradvist at håndtere forskellige situationer, hvori et stresset menneske har brug for effektiv behandling. Ja, du er glad fordi du kommer tættere på dit mål: At kunne arbejde selvstændigt med stressbehandling, så du kan hjælpe mennesker væk fra fysiske sygdomme og psykiske lidelser.

Stresscoaching er en uddannelse

Du ved nemlig godt, hvad konsekvenserne af manglende stresscoaching kan blive. Og det vil du ikke have, andre mennesker skal udsættes for. Ikke engang din værste fjende.
Du skal starte på din stresscoach uddannelse hos Lifeconsulting i næste måned. Du kan næsten ikke vente. Imens, læser du al den litteratur, som du kan få fat i, som handler om stress og psykiske lidelser. Der er rigtig meget litteratur. Så måske skal du nøjes med at koncentrere dig om den litteraturliste, du har fået tilsendt?

Psykisk lidelse skal undgås

Stress er ikke i sig selv en psykisk lidelse, men langvarig og/eller alvorlig stress kan føre til udvikling af psykiske lidelser. Der er flere årsager til, at stress kan blive en psykisk sygdom:

  1. Stress påvirker hjernen fysiologisk ved at sætte det såkaldte HPA-akse (hypothalamus, hypofyse, binyrebark akse) i alarmberedskab. Det frigør stresshormoner som adrenalin, noradrenalin og kortisol. Det kan med tiden slide på hjernens strukturer og føre til psykiske lidelser.
  2. Kronisk stress medfører ofte en negativ tankemønster og opfattelse, som kan ende i egentlige depressioner og angsttilstande. Man kan udvikle en stress-sårbarhed, der gør en modtagelig for psykiske sygdomme.
  3. Langvarig stress tærer på ens energi og mentale ressourcer og kan derfor nedbryde ens evne til at håndtere andre livsbelastninger. Det kan åbne op for andre sårbarheder og udløse latent psykisk sygdom.
  4. Alvorlige stresstilstande kan i sjældne tilfælde direkte udløse psykoser med hallucinationer og tankeforstyrrelser. Det kan ske, hvis man for eksempel oplever ekstrem traumatisk stress.

Derfor opfattes længerevarende stress i psykiatrien som en potent medvirkende årsag til udvikling af diverse psykiske sygdomme som angst og depression. Det er således ikke forkert at tale om stress som en slags psykisk lidelse.

Scroll to Top