Det at have angst

angst menneske

De fleste mennesker taler ikke om, at de har angst. Det kan der være flere grunde til. Måske har de det ikke godt med at skulle tale om et emne, en person eller et objekt eller en situation, som bevirker, at angsten fremkaldes hos dem. Nogle mennesker vil ikke tale om, at de lider af præstationsangst. Andre taler gerne om, at de har været i behandling for dødsangst. Sådan er vi så forskellige. Det vi har til fælles, at vi faktisk har en sund psyke, når vi oplever at vi er angste. For hvad er angst egentlig?

Kraftige følelser

Angst er en kraftig følelse af ubehag, som sætter ind i vores krop, når vi føler os truet. Det er – kort sagt – en mekanisme i vores hjerne, som advarer os om, at vores liv er truet. Den fortæller os, at vi skal væk fra den pågældende situation for at kunne overleve.

Det er en instinktiv følelse, som kan være meget ubehagelig – fysisk. Vi kan få voldsom hjertebanken. Vi kan opleve, at vi har dårlig mave i flere dage. Vi har måske søvnproblemer. Nogle kommer til at svede helt unormalt. Andre begynder at ryste i kroppen. Besvær med at trække vejret er der også nogle mennesker, der oplever. Ja, der er mange symptomer på angst. Nogle af os oplever symptomerne meget intenst, andre ikke. Det er meget forskelligt. Der er mennesker, som er bedre til at håndtere deres angst end andre. Nogle må i behandling hos en professionel terapeut. Andre klarer det efterhånden, som de får flere erfaringer.Nogle lider af det, der kaldes generaliseret angst – læs om det her.

Mange typer af angstfølelser

Men hvorfor taler vi så om forskellige typer af angst? Fx eksamensangst eller social angst. Ja, det har noget at gøre med situationerne, som angsten opstår i. Er du fx rystende nervøs lige inden du skal til mundtlig prøve i engelsk? Eller er du bekymret for, hvordan den test i historie vil gå? Ja så er det eksamensangst, du lider af. Måske vil du ikke særligt gerne være med i forskellige sociale sammenhænge, fordi du ikke synes, at du er ok? Måske er du meget selvkritisk og vil slet ikke interagere med andre på grund af det? Ja, du lider måske af social angst – se her.

Behandling er altid mulig

Selv om I lider af forskellige typer af angst, så har I altså de samme muligheder for at blive behandlet for den. Angst kan nemlig altid behandles. Måske vil det tage længere tid at blive behandlet for social angst. Måske vil det kun kræve en enkelt sommers indledende eksamener, inden du kommer væk fra din eksamensangst – med hjælp fra en terapeut. Under alle omstændigheder, så vil det være fornuftigt, hvis jeres angst bliver destruerende for, at I kan fungere normalt i hverdagen, at I søger hjælp hos en psykoterapeut.

Han eller hun vil nemlig kunne støtte jer, så I kommer af med angsten. Et liv med angst kan nemlig være meget hårdt. Ikke kun for dig, der lider af angst, men også for din familie eller dem, du holder allermest af. Og nej, det er slet ikke unormalt at være angst. Alle oplever den på et eller andet tidspunkt.

Scroll to Top