Ansøgning til STX

A group of friends at a coffee shop

December er tiden, hvor alle taler om jul. Folk er pjattede: Går til juleudstillinger i de dyre butikker inde i byens centrum, drikker gløgg og hygger sig med familie og venner. Og her er du – midt i det hele – men med en kæmpe forkølelse, der startede med ’ondt i halsen’ og som udviklede sig til hosten og snot væltende ud af næsen i en uendelighed. Du har bestemt ikke lyst til at gå udenfor og drikke gløgg eller se smukke juleudstillinger inde hos Royal Copenhagen!

STX gymnasium

Næ, hvis du bare kan få lov til at blive liggende med uldtæpper og varme drikke på sofaen, så vil du være tilfreds. Og måske får du så sendt den ansøgning, som skal afsted nu: Du vil gerne ind på et STX gymnasium og tage en STX 2 årig, så du kan komme videre og skabe din egen karriere. Du gider ikke længere være afhængig af en månedsløn. Og du er slet ikke tilfreds med lønnen, du får.

Ok, det er fint at arbejde som assistent for en sekretær i undervisningsministeriet. Men det er virkeligt kedeligt en gang imellem. Og du har altid haft en drøm om at komme ind i en profession, hvor du skal deltage i at designe og udføre store undersøgelser, som beskriver forskellige facetter af samfundet. Er det sociolog, du vil være? Eller statistikker? Det ved du egentlig ikke, men det er slet ikke usandsynligt at sociologi vil være din store interesse. Du har bare en helt klar idé om, at en STX vil medvirke til dels at give dig en afklaring og dels åbne dørene for det videre forløb, som du skal ind i. Måske vil STX uddannelsen også åbne dine øjne for andre muligheder.

Blødere fag er i pensum

Nu skal du lige huske, at hvis du beslutter dig for at tage en STX 2 årig, så vil du på forhånd have afvist at blive undervist i nogle af de blødere fag. Fx oldtidskundskab. Det kan være en dumhed. Måske skal du i virkeligheden være arkæolog med speciale i formidlingen af viden om det hellenistiske Grækenland. Hvem ved? På den anden side: Hvis du er helt sikker på, at du skal være statistikker, så er det ok at vælge den 2 årige STX. Du kigger på dine papirer og får samlet dem sammen. Ansøgningen er ikke så kompliceret at få lavet. Du skal sende ansøgningen i morgen.

Voksenelev er en mulighed for dem over 25

Og hvad nu? Ja, du kigger på den skole, som du har sendt ansøgningen til. Her har de også andre uddannelser – både for unge og voksne. Du kan se, at de arbejder med et begreb: Voksenelev over 25, som åbenbart er en betegnelse for alle elever tilknyttet skolen, som er over 25 år gamle. Hvad vil du så være, når du starter hos dem: Bedsteforældregenerationselev?

Du er jo over 50. Er det for sent at modtage undervisning i den alder?
Hør lige godt efter her: Det er bestemt ikke for sent. Og uanset om du er under 25 eller over 50, så vil du blive mødt med respekt, og forventningen er, at du respekterer alle andre elever! Er du med?

Scroll to Top