Smart for EU-spidser at mobbe Helle Thorning

 

Offentliggjort i Ekstra Bladet tirsdag den 3. januar 2012

 

Er det ikke bekymrende, at udenlandske medier skriver så dårligt om statsminister Helle Thorning Schmidt og situationen i Danmark? spurgte en journalist fra Ekstra Bladet tæt på nytåret. Næ! Hvorfor det? De har  – nøjagtig som vi har det i Danmark – deres egen dagsorden, og det er selvfølgelig den, de forfølger.

I den britiske befolkning er der en meget negativ holdning til EU og en lige så overdreven tillid til, at de kunne klare sig meget bedre uden EU. Stormagtsdrømme og erindringer om det engelske imperium er slet ikke forsvundet, så en nyudnævnt dansk statsminister, der ovenikøbet er gift ind i labourfamilien, Kinnock, kan medierne roligt hænge ud.

Frankrig skal have præsidentvalg her i foråret, og det går ikke særlig godt for præsident Nicolas Sarkozy, så kan det jo være, det hjælper at kaste sig over den nye elev i klassen. I hvert fald kunne han for et øjeblik komme af med raseriet over briterne, der slet ikke ville være med til at løse de økonomiske problemer i EU. Han behøvede ikke engang at lægge sig ud med dem. Han kunne nøjes med at mobbe Helle Thorning Schmidt – hun var ny, fra et lille land og skulle holde sin mund. Hvis det skal gøre indtryk på mig og andre læsere, så er det kun, fordi det udstiller den franske præsident Nicolas Sarkozys arrogance, og da ikke den danske statsminister.

EU er på godt og ondt et samarbejde mellem selvstændige nationalstater og hænger kun sammen, så længe regeringerne kan forklare deres befolkninger, at det er en god idé. Og det kniber. Det kniber endda rigtig meget. Lige nu duer det gamle middel med at dele nogle flere penge ud ikke, for de er der ikke. I stedet er der krav om budgetdisciplin. Det er bare et fint ord for besparelser – og vi ved vist alle, at det er sjovere at bruge penge end at skulle spare på dem.

De løsninger, Euro-landene kunne enes om ved deres sidste møde, bærer præg af, at det er konservative/borgerlige regeringer, der har magten i næsten alle de europæiske lande.

Selvfølgelig vil det være en fordel set ud fra en socialdemokratisk vinkel, at spareriet følges op med satsninger, der kan få flere i arbejde – ikke mindst alle de unge, der har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Ideen om den grønne vækst bør forfølges under det danske formandsskab, men med de nuværende regeringer i Europa bliver det svært, og Helle Thorning Schmidt bliver nødt til at bruge mange formandskræfter på at få EU til at hænge sammen og tage fat i de alvorlige økonomiske problemer. Her er der brug for alliancer med andre progressive kræfter, der kan indse, at EU ikke kan spare sig ud af sine nuværende problemer.

Forholdet til Tyskland bliver endnu engang vigtigt for Danmark, og der er heldigvis meget, der tyder på at Angela Merkel har brug for en brobygger, der har den europæiske erfaring, som Helle Thorning Schmidt er i besiddelse af. EU vil fylde meget i det nye år, der nu er startet, men det må ikke skygge for, at vi stadig mangler konkrete nationale udspil fra S, F og R regeringen.

I øvrigt mener jeg at DR og symfoniorkestret bør takkes for de flotte nytårskoncerter.