Praktikpladser

2013-04-07

EB

Flere praktikpladser!

 

Folkeskolelærerne er lockoutet, og torsdag blokerede eleverne Teknisk skole i København. Arbejdskampen er igen blevet en del af det danske mediebillede. Det føles helt velkendt.

Mens det kan være svært at bestemme sig til, om det er lærerne eller staten, der har ret i den aktuelle arbejdskamp, så er det let at se, at eleverne på Teknisk skole i København har ret. Man kan håbe, at de også vil protestere andre steder i landet. Eleverne har en rigtig god sag.

Samtidig med at regeringen igen og igen råber på mere uddannelse og bedre kvalifikationer, er flere tusinde unge mennesker uden en praktikplads. De ER altså i gang med en uddannelse. De HAR gjort præcist, hvad regeringen opfordrer dem til at gøre, og så bliver de bremset af, at systemet ikke kan levere. Der er ikke noget at sige til, at de prøver at gøre opmærksom på, at uddannelsespolitikken overhovedet ikke hænger sammen for dem.

Hvor er erhvervslivet henne? Et erhvervsliv der endda meget gerne vil have kvalificeret arbejdskraft? Og som i øvrigt er rigtig glade for at få nogle skattelettelser. De bør stå klar til at hjælpe i denne situation. Det kunne ske ved, at regeringen knyttede nogle krav til skattelettelserne. Krav om at erhvervslivet for at få del i skattelettelserne skulle bidrage med nogle praktikpladser til eleverne på de tekniske skoler. Erhvervslivets kendte argumenter vil sikkert igen bliver fremført: det er besværligt at uddanne unge mennesker; der ikke er tid og plads til det, og konjunkturerne er imod. ”Drop det!” er mit råd til Erhvervslivet.  Se i stedet for at komme ind i kampen: det er hverken rimeligt eller realistisk at stille krav om kvalificeret arbejdskraft uden selv at bidrage til, at den nødvendige uddannelse kan gennemføres.

Undervisningsminister Christine Antorini svar her og nu er, at der er indgået en stor praktikaftale, som man vil kunne se resultatet af til efteråret. Men de unge kan ikke vente til efteråret. De har brug for praktikpladser nu, og der er overhovedet ingen grund til, at virksomhederne ikke går i aktion med det samme. Der er sikkert brug for flere praktikpladser til efteråret.

Så mens vi venter på, at lærerne får afsluttet deres arbejdskamp, så både børn og forældre igen kan passe deres arbejde, så skulle regeringen og især virksomhederne se at få hjulpet de mange unge mennesker, der har gjort lige nøjagtigt, hvad vi har bedt dem gøre: de er startet på en uddannelse, som de ikke kan få færdiggjort på grund af mangel på praktikplads.

Lad os så få de praktikpladser. Det burde ikke være en uoverkommelig opgave.

 

 

Iøvrigt mener jeg, at det er godt, at unge socialdemokrater har udgivet en bog med ideer til  en fremtidig politik ”Deltagerdanmark”. Det har vi brug for.