Palma filmen og Thor Møger

 

Ekstra Bladet

Palmafilmen og Thor Møger

 

Filmen om Palme, Sveriges tidligere statsminister, der blev myrdet, spiller for fulde huse, og det er der grund til. Det er en fremragende film, der giver eftertanke til det politiske liv. Også som det udspiller sig i Danmark lige nu.

Den unge Palme bliver i 1959 ansat af statsminister Tage Erlander. Han er kendt som en meget aktiv og veltalende studenterpolitiker. Man kan sige, at han kommer i lære hos Erlander. Først efter 8 år sammen med Erlander får han sin ministerpost. Og først 10 år senere bliver han statsminister. Han ved virkelig, hvad han går ind til og kan med det samme sætte sin egen dagsorden.

Filmen fik premiere lige efter valget af ny formand i SF. Anette Vilhelmsen slog ministrenes og ledelsens kandidat, Astrid Krag. Det var et nederlag til den siddende ledelse, der var overvældende. Ja helt usædvanligt. Men der var ingen af dem, der tog konsekvensen. Den tidligere formand Villy Søvndal holdt lav, lav profil. Han tænkte åbenbart mest på, at han skulle tilbage som udenrigsminister. Noget ansvar for det, der skete, hørte jeg ham ikke udtrykke.

Den unge, begavede skatteminister Thor Møger var den eneste, der blev ofret, og han havde bestemt en del af ansvaret, så det var klogt nok af Anette Vilhelmsen, at hun tog Holger K. Nielsen med ind i regeringen.

Men det er her, Palme filmen fik mig til at tænke over Thor Møgers skæbne. Godt nok tror jeg ikke, at han er en ny Palme, men han var også en talentfuld ungdomspolitiker, som kunne være blevet udviklet, hvis hans mentor, Villy Søvndal havde været en mere eftertænksom og dygtig politiker. Thor skulle selvsagt også have været i lære hos Villy som personlig rådgiver. Han skulle have haft tid til at lære om magtspillene m.v. i  centraladministrationen, partiernes repræsentanter i Folketinget og SF´s bagland.  Villy og partiet skulle imens have sørget for, at han fik en kreds, der gav ham en chance for at blive valgt. Det ville have givet ham den ballast, som enhver ny minister har brug for.

I stedet blev han svigtet af Villy og blev i denne omgang sendt helt ud af magtspillet på Christiansborg.

Jeg tror han kommer tilbage i politik på Christiansborg, og også at det forløb, han har været igennem, så hårdt det end kan opleves, kan være nyttigt for hans videre karriere.