Ritt Bjerregaards bøger

 

ERINDRINGER – af Ritt Bjerregaard, 2015

RITT erindringer_forside presse

Ritt Bjerregaard giver i bogen Erindringer et tankevækkende og underholdende selvportræt og skildrer samtidig de seneste 70 års danmarkshistorie, som den store efterkrigsgeneration har oplevet den og set den gennem et socialdemokratisk temperament. Ritt beretter om, hvordan hendes generation op gennem 1960’erne og 1970’er havde en unik mulighed for at påvirke det danske samfund. Et eksempel er P-pillen, der havde markant indflydelse på de ændringer der opstod i debatten om kønsroller, ægteskab og familieforhold. Da landbrugssamfundet blev til et industrisamfund og den økonomiske vækst kom i 60’erne, blev de traditionelle klasseforskelle nedbrudt, hvilket gav plads til at eksperimentere med nye normer. Ritt beskriver levende sin vej ind i politik, sin opvækst og sine personlige forudsætninger ud fra et køns- og klassemæssigt tidsperspektiv.

Køb bogen her

 

MIN MOR ER DØD – af Lene Johansen, 2010

Hvad sker der, når en voksen kvinde mister sin mor? Hvem taler man med om sorgen? Og hvad stiller man egentlig op med et lig?

Ritt Bjerregaard er en erfaren politiker, hun har truffet betydningsfulde beslutninger i mere end 40 år uden at ryste på hånden. En erfaring, som Ritt dog først for nylig har fået, er den at miste sin mor. Ritt oplevede, at sorgen over den helt naturlige død var et næsten uberørt emne. Derfor tog hun initiativet til samtalebogen ”Min mor er død”. I bogen deler Ritt og hendes veninder Christine Antorini, Hanne-Vibeke Holst og Anne Linnet deres meget forskellige erfaringer og oplevelser, og deres stærke sorg og savn.

”Jeg blev optaget af den meget forskellige tilgang til døden, og hvordan den helt konkret gribes an – fra begravelsen til delingen af boet. Det var tydeligt, at døden og det, der følger efter, på mange måder stadig var tabu eller i hvert fald noget, vi ikke talte om uden videre. Hvis ikke min egen mor var død, er det ikke sikkert, at jeg havde fået talt med mine veninder om, hvordan tabet påvirkede vores liv, og hvordan vi havde oplevet forløbet omkring dødsfaldet. Men samtalerne med dem fik mig også til at tænke over, i hvor høj grad det at miste sin mor præger voksne kvinders liv – er der et særligt bånd mellem mor og datter? Disse overvejelser gav mig ideen til denne bog.« fra Ritt Bjerregaards forord.“

Køb bogen her

 

RITT & SØREN – SAMTALER OM KRIG OG KÆRLIGHED – af Martin Krasnik, 2009

Martin Krasnik - Ritt & Søren - Samtaler om Krig og KærlighedPolitikeren Ritt Bjerregaard afsluttede sin politiske karriere efter 40 år i magtens centrum. Hendes mand, historikeren Søren Mørch, har skrevet om magt og politik lige så længe. Danmarks mest fascinerende ægtepar fortæller uden filter om deres syn på magtens kampe og tiltrækning. Om venner og fjender, Socialdemokraternes krise og de blodige opgør bag scenen i dansk politik. Men ægteparret afslører også hemmelighederne bag et langt ægteskab på godt og ondt og beretter om personlige valg, børn, sygdom og kærlighed.

Bogen rejste stor debat, fordi den også beskæftiger sig med Helle Thorning-Schmidt som leder af Ritt Bjerregaards gamle parti. Ritt fortalte i den forbindelse til Politiken:

”Jo mere åben debat et parti kan have, jo bedre er det i stand til at engagere vælgerne. Jeg er bekymret for, at folk ikke gider at stemme, fordi politikken stort set er den samme. Derfor er det bestemt en fordel, at en sådan bog udkommer.“

Køb bogen her

 

MIT KØBENHAVN – af Ritt Bjerregaard, 2005

ritt-bjerregaard-mit-koebenhavnRitt Bjerregaard tager læseren med rundt i det København, hun har kendt hele sit liv – fra barndommen i en toværelses på Vesterbro, over indre by og Folketinget og til Østerbro i dag. Hun fortæller om det, hun holder af – og om det, hun kunne tænke sig at ændre på.

 

Fotobogen udkom under valgkampen for at blive Overborgmester i København.

Bogen var sjov at skrive, fordi jeg er født og opvokset i København. Det var spændende at beskrive de mange ændringer, der er sket i byen. Ikke mindst på Vesterbro. hvor jeg selv boede i min barndom, siger Ritt Bjerregaard om bogen.

 

Køb bogen her

 
Ritt Bjerregaard - Mine ÆblerMINE ÆBLER – af Ritt Bjerregaard, 2003

Ritt Bjerregaard har dyrket æbler økologisk siden 1988 på sin lille frugtplantage ved Stestrup Old på Midtsjælland. I bogen “Mine Æbler” fortæller hun om mange forskellige æblesorter, også dem, man ikke kender fra supermarkederne. Netop dyrkningen af mange forskellige æblesorter er vigtig for Ritt Bjerregaard, der på den måde håber at holde liv i mange både nye og gamle æblesorter. Bogen handler også om, hvordan man dyrker æbler 100 % økologisk, uden sprøjtemidler og vanding. Bogen indeholder også billeder og opskrifter.
Lån bogen her

 

Øvrig bibliografi

 

KOMMISSÆRENS DAGBOG – af Ritt Bjerregaard, 1995
Ritt Bjerregaard skrev bogen i sit første år som EU-Kommissær, men måtte trække dagbogen tilbage før den blev udgivet. I stedet og mod Ritt Bjerregaards ønske udkom den som tillæg til dagbladet Politiken.

MINISTEREN – af Palle Simonsen, Mogens Bundgaard-Nielsen, Michael Christiansen, Bo Smith og Ritt Bjerregaard, 1994

STRIKKEKLUBBENS GÆSTER – af Kika Mølgaard og Ritt Bjerregaard, 1990

VERDEN ER SÅ STOR, SÅ STOR – af Sven Burmester og Ritt Bjerregaard, 1990
Bogen er skrevet sammen med den tidligere direktør for Verdensbanken, Sven Burmester, som en brevbog. I bogen er fotografier, som Ritt Bjerregaard selv har taget på ture rundt i verden.

FYN MED OMLIGGENDE ØER fra serien DANMARK bd. 1-10  – af Søren Mørch og Ritt Bjerregaard, 1989
Ægteparret fik til opgave at opleve og beskrive hele Fyn, hvor Ritt Bjerregaard igennem mange år var valgt i Otterupkredsen.

I OPPOSITION – af Ritt Bjerregaard, 1987
Ritt beskriver i en række kapitler situationen i Danmark og i Socialdemokratiet. Kapitlerne hedder fx Skelletter i skabet, Opkomlingen, ”Tyrkertøs” , At ville forandringer…

STRIKKEKLUBBEN – af Ritt Bjerregaard m.fl. 1987

HELTINDEHISTORIER – af Ritt Bjerregaard m.fl. 1983

TIL VENNER OG FJENDER – af Lars Lundgaard og Ritt Bjerregaard, 1982
Ritt skrev bogen i 1982, hvor hun var blevet gruppeformand for Socialdemokraterne efter en periode som socialminister. I bogen findes blandt andet den tale, Ritt holdt i Oslo om Den Skandinaviske Model.

STRID – POLITISKE TALER OG ARTIKLER – af Ritt Bjerregaard, 1979
Bogen rummer mange af Ritt Bjerregaards taler og artikler fra hendes tid som undervisningsminister.

RAPPORT FRA EN KAFFEKLUB – af Klaus Rifbjerg og Ritt Bjerregaard m.fl. , 1977

DEMOKRATIETS LETTE TILSTAND – af Ove Kaj Petersen, Peter Elming, Henning Hummelmose, Peter Højland, Janne Larsen og Ritt Bjerregaard, 1977

 

Lærebøger til skolebrug:

En række bøger om ligestilling skrevet af Ritt Bjerregaard, Eva Bendix, Jytte Hilden m.fl.: ”Du spiller en rolle – også en kønsrolle”, ”Du skal selv bestemme” og ”Tøser og Tarzaner”

Bøger til skolestart: ”Før Dansk” og ”Før Regning”. Engangsbøger med lærervejledning. Blev brugt på skoler landet over i mere end 20 år.