Frugtplantagen ved Stestrup Old

 

Ritt Bjerregaard driver sammen med sin mand, Søren Mørch, en økologisk frugtplantage ved Stestrup Old på Midtsjælland. Siden 1988 har parret dyrket plantagen 100 % økologisk og helt uden vanding og sprøjtemidler.

Selvom Ritt Bjerregaard i årenes løb har haft meget andet end æbler at se til, har årets gang på plantagen høj prioritet. Træerne skal beskæres om vinteren, podes til foråret, om sommeren skal de bestøves, og endelig til efteråret skal både nye og gamle æblesorter høstes. Det er en begivenhed, som flere af Ritt Bjerregaards gode venner deltager i

Hovedparten af de økologiske æbler bliver bragt ud som de er med Aarstiderne.dk, mens andre bliver koldpresset til most, som sælges til Lauterbach på restaurant Saison og i udvalgte Irma-forretninger.

Fra frugtplantagen i Midtsjælland har Ritt Bjerregaard afprøvet både gamle og nye æblesorter. I dag dyrker hun mere end 60 forskellige sorter, og flere af træerne er fra 1988. De fleste af os kender æbler, som vi finder dem i frugt- og grøntafdelingerne i vores supermarkeder, hvor vi finder et lille, fast udvalg af en lille håndfuld æblesorter, som regel udenlandske. Derfor lægger Ritt Bjerregaard stor vægt på at dyrke mange slags æbler på sin plantage.

Der er ikke stordrift på plantagen, og Ritt Bjerregaard trækker selv i arbejdshandskerne, når der skal luges ukrudt, bestøves og beskæres. Til gengæld er det med til at bevare sjældne, danske æblesorter af høj kvalitet.

Ritt Bjerregaard har skrevet bogen ”Mine æbler” om erfaringerne de mange æblesorter.