Ritt Bjerregaard-æblet

 

Ritt Bjerregaard-æblet er sødt, frisk og meget saftigt. Det er et ualmindelig dejligt æble at spise direkte. Det afhænger af sommeren, hvornår det er modent, men hyppigst i den første uge af september. Som med andre sommeræbler skal det spises, når det er plukket, der er ingen grund til at gemme det.

Ritt Bjerregaard-æblet er skabt af nordmanden, Johannes Øydvin. Da Ritt Bjerregaard fyldte 60 år, kom den norske landbrugsminister og skænkede den gave, at det næste æble, som Øydvin skabte på Aaes Landbrugsskole, skulle opkaldes efter Ritt.

 

Se flere billeder og få alle detaljer om podning og beskæring af Ritt Bjerregaard-æblet. Læs Ritt Bjerregaards egen fortælling om Ritt Bjerregaard-æblet.

 

Det er et stort arbejde at skabe et nyt æble. Johannes Øydvin har skabt Ritt Bjerregaard-æblet på baggrund af mange andre æblesorter. Bagefter kommer en større godkendelsesprocedure. Det har Ritt Bjerregaard skrevet om i bogen ”Mine Æbler”, Høst og søn, 2003.

I efteråret 2003 blev de første podede Ritt Bjerregaard-æbletræer plantet på plantagen ved Stestrup Old. Hvert år siden 2005 har træerne givet dejlige æbler, og træerne ser fortsat sunde og gode ud.

22. marts 2003 kom nordmanden, Øydvin, selv til Stestrup Old med modertræet. Normalt fælder man modertræet, når man har taget de nødvendige grene til podning og er i gang med nye træer, hvor der igen kan tages podegrene. Men Ritt Bjerregaard fik i stedet træet, der startede det hele til sin plantage. Det har fået sin helt egen, særlige plads på plantagen ved Stestrup Old.

I dag er det et stort træ, der ikke beskæres, men får lov til at vokse op, bortset fra de nederste grene, som hjortene er glade for om vinteren. Ritt Bjerregaard forudser, at det bliver det eneste træ på plantagen, som hun må bruge stigen for at plukke af.